Kenia: een land van contrasten


Ernest Hemmingway schreef in zijn boek Green Hills of Africa:

‘Het enige wat ik wilde, was terugkeren naar Afrika. We waren er nog niet eens vertrokken en toch was ik, als ik ’s nachts slapeloos lag te luisteren, al ziek van heimwee.’



Kenia spreekt veel mensen aan vanwege de prachtige natuur en het mooie weer. Eens de film ‘Out of Africa’ gezien, staat Kenia gegarandeerd op het verlanglijstje van te bezoeken landen.


Kenia is voor velen het ideale vakantieland. Men kan kiezen tussen een strandvakantie aan de Indische Oceaan, op jacht gaan naar de meest idyllisch foto’s tussen buffels en olifanten, zich verdiepen in de wieg van de mensheid of een combinatie van dit alles. Kenia is ontegensprekelijk het safariland bij uitstek. Velen gaan per jeep of heteluchtballon op zoek naar Afrika’s ‘Big Five’ (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard), het spectaculaire vijftal dat elke bezoeker wil zien.


Weinig bezoekers zullen echter voeling krijgen met wat er allemaal achter de schermen gebeurd. De turbulente geschiedenis en de huidige problemen zijn onzichtbaar voor de meeste bezoekers (lees: ’toeristen’). Velen zien alleen die luxe hotels, die georganiseerde safari’s, die romantische zonsondergang in een Nationaal Park of de azuurblauwe zee. Dit stereotype beeld wordt ook door de talloze reisbureaus geschetst, waardoor mensen veelal een verdraaid beeld van de werkelijkheid krijgen.


Kenia betekent in de eerste plaats uitgestrekte savannen, waar nog altijd reusachtige kudden buffels en olifanten rondtrekken en leeuwen jagen. Verder heeft het land een meer dan 400km lange tropische kust met witte stranden, turkooizen water en rustige eilanden. Kenia is het land van spectaculaire uitersten en harmonieuze contrasten: tropisch klimaat en ijs, wildernis, levendige cultuur en tolerantie.


Kenia staat ook bekend als de wieg van de mensheid, de oorspronkelijke ‘Hof van Eden’ en de plek waar 6 miljoen jaar geleden de eerste mensachtigen hun voetsporen achterlieten. Kenia is het land waar wij allemaal vandaan komen. Hier leefden de mensen die de rest van de wereld zouden bevolken. Het werd later het aangenomen thuisland van meer dan zeventig verschillende etnische groepen, elke groep met zijn eigen culturele identiteit.


Kenia is één van de armste landen in de wereld. Vele Kenianen leven op de armoedegrens en hopen elke dag dat ze de dag van morgen nog wat te eten zullen hebben. Kenia is een land waar de decadente en corrupte politieke leiders in dure BMW’s rijden, terwijl de bevolking in het noorden bijna sterft van de honger.

Het veelzijdige hakuna matata (Kiswahili voor ‘geen probleem’)is eerder een nationale levensovertuiging dan een uitdrukking! Ondanks alle armoede, droogte en hongersnood blijft iedereen glimlachen.


Intermezzo: De Keniaanse vlag

De Keniaanse vlag bestaat uit drie brede horizontale banen, van boven naar beneden in de kleuren zwart, rood en groen. De banen worden gescheiden door twee smalle witte banen. In het midden van de vlag bevindt zich een ovaal wapenschild in de kleuren (van buiten naar binnen) zwart, rood en wit. Schuin achter het schild zijn diagonaal twee witte speren zichtbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten