Vrijdag

Nieuwe dag en weer wat nieuws te vertellen. De complicaties die de zwangere vrouwen hier ten gevolge van hun zwangerschap doormaken, komt men bij ons, in het Westen, niet alle dagen tegen. Hier zijn deze ernstige ziektetoestanden jammer genoeg bijna schering en inslag. Vandaag voor het eerst een casus met eclampsie gezien. Eclampsie komt voor in de tweede helft van de zwangerschap en wordt voornamelijk gekenmerkt door een hoge bloeddruk in combinatie met stuipen. De beste remedie is binnen de 24u bevallen, ongeacht de zwangerschapsduur. Daarnaast was er ook een geval van seroniteit, een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken. Dit komt bij ons allemaal maar heel zelden voor.

Iets wat me duidelijk opvalt als ik door het ziekenhuis wandelt, is dat de mensen pas naar hier komen als ze geen uitweg meer zien en ze wat geld hebben. Dus als allerlaatste mogelijke redmiddel. Veelal hebben ze het geld niet om eerder voor de noodzakelijk medische zorgen naar het ziekenhuis te komen (vervoer, medische kosten,…). Bovendien heerst er ook nog altijd de traditie van de ‘mganga’ (de medicijnman of tovenaar). Deze kerft bijvoorbeeld in de huid op de plaats waar het pijn doet, zodat het ‘slechte’ bloed uit het lichaam kan lopen. Bij ernstige aandoeningen zal deze ‘mganga’ dus niet veel hulp kunnen bieden. Het logische gevolg hiervan is dat deze mensen pas in een zeer laat stadium naar het ziekenhuis zullen komen, tenminste als ze daartoe alsnog in staat zijn. Om deze reden zullen de pathologieën zich bijna steeds in een vergevorderde toestand presenteren. De traditionele zorgverleners staan daardoor heel dikwijls voor een onmogelijke opdracht, zoals je je waarschijnlijk wel kan inbeelden. Er valt niet veel eer meer te rapen! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raadpleegt 80% van de landelijke bevolking een kruidendokter alvorens een reguliere arts wordt bezocht.

Bij de terugweg naar huis heb ik ook voor de eerste keer zelfstandig de ‘matatu’ genomen. Toch niet zo evident in een wildvreemde omgeving en een onbekende cultuur! Echter zonder de minste problemen goed aangekomen in ons appartementje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten